Rotfylling

En rotfylling er nødvendig når pulpa (tannerven) blir infisert. Dette skjer vanligvis på grunn av bakterier som kommer inn i tanna på grunn av karies (hull i tennene). Bakterier kan også komme inn til tannerven hvis tannen er frakturert eller knekt.
Rotfylling symptomer og pris

Hvordan vet jeg at jeg trenger en rotfylling?

Eneste måte å være sikker på at du trenger en rotfylling er å besøke tannlegen. Det er en stor fordel å besøke tannlegen så tidlig som mulig for å unngå at situasjonen forverrer seg.

Dette er noe av de vanligste symptomer som indikerer at tannerven er infisert og at du trenger en rotfylling:

Rotfylling eller trekking:

Hvis tannen er infisert kan man velge å rotfylle eller trekke tannen. Mange velger å trekke tannen istedenfor å rotfylle da det er rimeligere og enklere. En rotfylling bør vurderes, der det er mulig, da tannerstatninger kan ikke sammenlignes med dine naturlige tenner når det kommer til tyggefunksjon og estetikk.

Rotfylling pris:

Pris på rotfylling er avhengig av hvilken tann som skal rotfylles. Fortennene har som regel en kanal og premolarene har 1-2 kanaler, derimot har jekslene opp til 3-4 kanaler. Det koster mer å rotfylle jekslene da disse tenner har flere kanaler og krever derfor mer arbeid. Pris på rotfylling koster mellom 4000-6000,- avhengig av hvilken tann som skal rotfylles.

Pris for krone og rotfylling:

Etter at en tann har blitt rotfylt anbefales det at det lages en krone på den. Rotfylte tenner er skjøre og har økt risiko for å knekke. En krone forsterker den rotfylte tannen og reduserer risikoen for at den knekker. Pris for krone (inklusiv tannteknikk) og rotfylling ligger mellom 10000,- 12000,-.

Vondt å tygge etter rotfylling:

Det er vanlig å ha noe smerter to-tre dager etter en rotfylling. Hvis det gjør vondt å tygge etter en rotfylling kan dette bety at fyllingen er for høy og at du treffer den først når du biter sammen. En annen årsak kan være at det finnes fortsatt bakterier i den rotfylte tannen. I begge tilfeller bør du bestille time hos tannlegen for å få undersøkt det.

Betennelse i rotfylt tann:

En studie utført av European Journal of Dentistry, viser at rundt 88-98% av rotfyllinger er vellykket. Dette betyr at en små andel av rotfyllinger går ikke som planlagt. Det kan være flere årsaker til dette.

Noe av de vanligste årsaker til at det gjør vondt i en gammel rotfylling:

 • Det kan være ubehandlet kanaler i tannen som ble oversett ved første rotfylling. I slike tilfeller vil bakterier bli igjen i tannen og gi en ny infeksjon.
 • Hvis god munnhygiene ikke opprettholdes kan hull forekomme i samme tann som ble rotfylt
 • Den rotfylte tann kan knekke eller frakturere. I slike tilfeller vil det være en lekkasje i tannen og bakterier vil komme inn i tannen og en ny infeksjon vil utvikles

Symptomer på en betennelse i en rotfylt tann:

 • Ising ved inntak av kald/varm mat
 • Rotfylling som verker og gjør vondt
 • Smerter som vedvarer etter inntak av varm/kald mat
 • Murring i den rotfylte tann
 • Den rotfylte tannen kan føle øm
 • Tannbyll- Dette kjennes ut som en kul i tannkjøttet etter rotfylling

Hvor lenge varer en rotfylling:

Rotfyllinger har en høy suksessrate. Rundt 9 ut av 10 rotfylte tenner overlever i opptil 10 år. En krone øker levetid på den rotfylte tannen og reduserer risikoen for at den knekker.

Kilde: NHS

Gjør rotfylling vondt:

Når du får en rotfylling vil du få lokalbedøvelse. Med lokalbedøvelse vil du ikke føle noe smerter i tennene eller tannkjøttet under behandling. Etter behandling er det vanlig å få smerter i to-tre dager. Da kan reseptfrie smertestillende benyttes.

kalender Bestill time

Bestill time

Få time raskt

Adresse

 • Grefsenveien 69
  0487 Oslo

Kontakt

 • 22 15 25 15

 • Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Åpningstider

Man-fre: 08.00-16.00

© 2021 Grefsen tannlegesenter. Alle rettigheter reservert.